Rasbeschrijving scottish fold

 

De mollige, grappige Scottish Fold is geen menselijk kweekresultaat. Alles aan deze kat is natuurlijk. Haar dikke poten, volle wangen en kogelronde oogjes zijn eveneens aangeboren, evenals haar snoezige hangoortjes, waaraan ze haar ongewone uiterlijk te danken heeft. Zoals de tipjes van een fluwelen kapje hangen de tere oortjes over de rondingen van het kattenkopje.
 

Geschiedenis
Suzie, de eerste Scottish Fold werd in 1961 ontdekt door een locale herder, William Ross, op een Schotse boerderij van Mr and Mrs Mc Rae in Perth, in de streek Tay, nabij Coupar Angus. Suzie was een witte kat en door haar naar voren gevouwen hangoortjes en haar grote kogelronde ogen leek haar gezichtje op dat van een uil. Omdat William en zijn vrouw Mary Ross kattenliefhebbers waren, fascineerde Suzie’s ongewone uiterlijk hen.

 

 

Een jaar later zette Suzie twee kittens met hangoortjes op de wereld waarvan de familie Ross het poesje, Snooks, adopteerde. Zij fokten een nestje met haar (o.a. Snowball) en dachten serieus na over het ontwikkelen van een nieuw ras, dat ze op dat moment Lop-eared Cats noemden. In 1967 bezocht de Londense kattenfokster Pat Turner de familie Ross in Schotland. Zij leende één van hun katers, Snowdrift, die zij mee naar Londen nam. Met hem zette zij een serieus fokprogramma op. Pat Turner adviseerde ook om de naam van het ras te veranderen in Fold. Snowdrift zou de stamvader van het ras worden, met meer dan 76 nakomelingen, die in drie jaar geboren zouden worden.
 

Genetica
Het gen Fold, verantwoordelijk voor het vouwen van de oren, is een dominant gen. Dit wil zeggen dat maar een van de twee ouders Fold moet zijn, opdat er Fold-kittens geboren worden.
Scottish Fold kittens worden echter niet met deze hangoortjes geboren. Rond de leeftijd van 21 dagen beginnen de oortjes de plooien. Dat is het moment waarop het kraakbeen in het oor van een normale kat hard begint te worden en het oor gaat staan. Bij Scottish Folds treedt deze verandering niet op.
Bij sommigen gebeurt dat plots, bij anderen dan weer geleidelijk. Rond 4 weken weet men min of meer wie er Fold zal zijn. Er zijn 2 soorten vouwen, namelijk de enkele en de dubbele plooi. Bepaalde factoren kunnen een invloed hebben op de plooi van de oortjes, waardoor de oortjes wat omhoog komen, met name warmte, stress, krolsheid en zwangerschap. Het is absoluut verboden om twee Scottish Folds met elkaar te kruisen, dit zorgt namelijk voor een afwijking genaamd Osteodystrophie (Osteochondrodysplasia), waarbij er een vergroeiing van het kraakbeen tot stand komt.
Er is ook een langharige versie van deze kat, de Highland Fold en er zijn twee versies, de Scottish Straight en de Highland Straight, met staande oren maar met de typische bouw en vacht van de Fold. In Australië wordt de Scottish met staande oren de Scottish Shorthair genoemd.
 

Karakter en aard:
De Scottish Fold is een zeer rustige en lieve kat met (meestal) een zachte stem. Haar stemming is in het algemeen evenwichtig. Ze houdt van de nabijheid van haar mensen, van wiens leven ze indien mogelijk in elke situatie deel uit wil maken. Ze past zich zonder probleem aan elke situatie aan en is gemakkelijk op te voeden. Ze is gezellig, grappig en blijmoedig, en komt goed overeen met andere huisdieren.
Om gelukkig te zijn heeft ze een zuivere omgeving, een behoorlijke voeding en uiteraard voldoende tijd en genegenheid van haar mensen nodig. Op grond van haar ongecompliceerde aard is de Scottish Fold een aangename gezinskat. In haar dagritme past ze zich aan de mensen aan. Ze slaapt ’s nachts en liefst ook in het bed, als dat mag. ’s Morgens staat ze met ‘haar’ mensen op en volgt hun op de voet. Haar biologische klok zegt haar wanneer de familie aanwezig pleegt te zijn. Als er niemand thuis is, dut ze wat. De meeste Schotten zijn verrukt van televisie en vooral wanneer er films met dieren (vnl. vogels) en voetbaluitzendingen getoond worden.
De Scottish Fold is principieel vredelievend, zelden dominerend in zijn gedrag en nooit agressief. De dikwijls geuite vrees dat zijn aansluitende oren voor andere katten verkeerd geïnterpreteerd zouden worden als teken van een vechtlustige stemming, kan niet bevestigd worden. Klaarblijkelijk is de lichaamstaal van katten zeer uitgebreid en verscheiden genoeg om zulke misverstanden geen kans te geven.
Een Scottish Fold hoort men bijna nooit blazen, en als ze het dan toch eens doet, dan trekt ze daarbij zo een komisch gezicht, dat men zijn lach bijna niet onderdrukken kan. Dat ze hun klauwen en tanden als wapens kunnen gebruiken, schijnen de Schotten helemaal niet te weten.
Als men de Schot tegen haar wil vasthoudt, dan trappelt ze met haar benen en protesteert ingehouden – schrammen krijgt men daarbij alleen per ongeluk. Natuurlijk betekent dit niet dat ze zich in een ernstig geval niet zou kunnen of willen verweren. De Scottish Fold is een lieve kat met relatief weinig eisen. Haar karakter heeft geen excentrieke trekjes en ze verlangt geen speciale behandeling.
Soms gaat de Scottish Fold zo zitten, alsof ze een mens is. Ze zit dan op het einde van haar romp, strekt haar benen naar voren uit, zoals een mens, en haar voorpoten legt ze op haar buik. Daarbij leunt ze graag tegen een bankleuning of, als ze op de grond zit, tegen een muur of een hoek van een kast. Men kan ze echter ook gewoon midden in een kamer zo zittend aantreffen. Deze aanblik is onweerstaanbaar grappig.
Ze zijn aanhankelijk en rustig en liggen meestal op hun rug te slapen met de vier pootjes omhoog, schattig hoor!
Andere katten zijn eerder ernstige wezens en kunnen diep beledigd zijn indien men om hen lacht, maar niet de Scottish Fold. Ze heeft humor en is zichtbaar gelukkig als men met haar lacht. Door haar verschijning verspreidt zich al vanzelf het goede humeur.
 

Verzorging:
De verzorging van de Scottish Fold is vrij eenvoudig. Regelmatig borstelen en daarna de vacht lichtjes door te kammen met een grove kam volstaat. Tijdens de rui kan een rubberen borstel of massagehandschoen dienst doen om de dode en losse haren te verwijderen, maar wees hiermee voorzichtig omdat u hiermee ook de vacht zou kunnen beschadigen. Scherpe nagels regelmatig knippen. Oren reinigen met een speciale earcleaner, dit hoeft niet vaker dan bij andere katten.
 

Conclusie
Het bestaan van de Scottish Fold hebben wij alleen aan de natuur te danken. Ze verrijkt onze kattenwereld met een bijzonder accent. Deze originele kat met haar uitzonderlijke oren is een kat voor grappige mensen, want ze zorgt altijd weer voor vrolijkheid in huis. Maar ze is ook een kat voor verdrietige mensen, want met haar meevoelend, liefdevol karakter en haar trouwe blik brengt ze iedere kattenvriend vreugde.